Człowiek jest z natury mięsożerny, co zostało uwarunkowane tysiącami lat ewolucji i warunków, w jakich przyszło żyć nam jako gatunkowi. Mięso jest źródłem ważnych dla organizmu białka, żelaza, a także witamin z grupy B, które są między innymi odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego. Mięso jest jednak również źródłem niezdrowych dla człowieka tłuszczów, które negatywnie wpływają na nasz organizm, a nawet mogą doprowadzić do nowotworów.
Ponadto od wielu lat na forum publicznym toczy się spór między zwolennikami mięsa oraz wegetarianami, którzy są przeciwni jedzeniu mięsa. Jednym z głównych powodów, dla którego jedzenie mięsa w ostatnich latach staje się coraz mniej pochwalane, jest sposób chowu, hodowli i uboju zwierząt. Niehumanitarne warunki, w których hoduje się zwierzęta mające później trafić pod noże rzeźników oraz łatwy dostęp do wszelkich materiałów na ten temat i akcje organizacji na całym świecie sprawiają, że coraz więcej ludzi decyduje się na zrezygnowanie z mięsa. Stają oni wówczas przed dylematem, który doprowadza do całkowitej reorganizacji nawyków żywieniowych.
Czym zastąpić mięso?
Odpowiedzi na to pytanie nie trzeba szukać daleko i nie jest ona trudna. Coraz większa moda na wegetarianizm i weganizm sprawia, że w księgarniach pojawia się coraz więcej książek kucharskich dla osób, które nie jedzą mięsa. Oczywiście, w sieci przepisów na pyszne potrawy bezmięsne jest jeszcze więcej. Okazuje się, że eliminacja mięsa z jadłospisu wcale nie wiąże się z jedzeniem samych owoców, sałatek i nabiału, a więc z monotonią, która może zniechęcić i odwieść nas od naszych postanowień. Jeśli w naszej kuchni zawitają nie tylko owoce i warzywa, ale również ryby, orzechy, nasiona, kiełki, nabiał, grzyby i produkty sojowe, wielu z nas już nigdy nie zatęskni za schabowym czy udkiem z kurczaka.
Substytuty kotletów z kalafiora, brokuła czy soi są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Owoc chlebowca z powodzeniem można wykorzystać do potrawy przypominającej szarpaną wołowiną, a cieciorka, soczewica i tofu mogą zastępować mięso w sałatkach. Popularny od niedawna seitan, czyli gluten otrzymywany z mąki pszennej, ma nawet konsystencję przypominającą smażoną wołowinę, dlatego można z niego przygotowywać pyszne gulasze czy kotlety. Odrobina ziół, soli i pieprzu cayenne sprawi, że seitan stanie się pysznym farszem do lasagne czy pieczonych papryk. Konsystencja łatwych do zdobycia w każdym markecie boczniaków pozwala również na tworzenie dań przypominających ich mięsne odpowiedniki, takich jak flaczki czy kotleciki. Jeśli więc ktoś przechodzi na dietę pozbawioną mięsa, otwiera się przed nim szereg możliwości, aby kuchnia była urozmaicona, zdrowa i smaczna.