Jest naturalnym lekiem na wiele przypadłości, jest też jedną z tych przypraw, które w naszej kuchni pojawiają się dość często. Dlaczego warto sięgać po majeranek? Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć ta przyprawa?
Majeranek to roślina przyprawowa, która do Polski trafiła z basenu Morza Śródziemnego. Wspaniały aromat oraz korzystny wpływ na zdrowie to czynniki, dzięki którym w naszym kraju dość szybko doceniono tą przyprawę i jej właściwości. Dlaczego warto sięgać po te przepisy, w których pojawia się majeranek? Bo jest on źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia substancji. W tej przyprawie można znaleźć sporo witaminy C, nie brak tu również witamin z grupy B. Majeranek dostarcza nam jednocześnie wielu minerałów, w tym żelaza, magnezu oraz fosforu. To właśnie te czynniki sprawiły, że zdrowa dieta bez tej przyprawy obejść się nie może.
Z niezwykłych właściwości majeranku od dawna korzysta też medycyna naturalna. Tu roślina ta ceniona jest przede wszystkim jako naturalny lek na katar oraz kaszel. Wiadomo też, że napar z majeranku może pomagać ciężarnym kobietom w walce z nudnościami. Przyprawa ta jest jednocześnie rewelacyjnym lekiem na problemy z trawieniem nic więc dziwnego, że jej obecność zazwyczaj uwzględniają przepisy na te dania, które uchodzą za dość ciężkostrawne.