Seler jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy.
Przeciwutleniacze chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Seler zawiera witaminę C, beta-karoten i flawonoidy, ale w pojedynczej łodydze znajduje się co najmniej 12 dodatkowych rodzajów przeciwutleniaczy. Jest także wspaniałym źródłem fitoskładników, które, jak wykazano, zmniejszają liczbę przypadków zapalenia przewodu pokarmowego, komórek, naczyń krwionośnych i narządów.
Przewlekłe zapalenie wiąże się z wieloma chorobami, w tym zapaleniem stawów i osteoporozą. Nasiona selera zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą zapewnić ochronę przed zapaleniem organizmu.
Podczas gdy zawarte w nim przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze zapewniają ochronę całego przewodu pokarmowego, seler może przynosić szczególne korzyści żołądkowi.
W badaniach na zwierzętach wykazano, że polisacharydy na bazie pektyn w selerze, w tym związek znany jako apiuman, zmniejszają przypadki wrzodów żołądka, poprawiają wyściółkę żołądka i modulują wydzielanie żołądka.
Jest też wysoka zawartość wody w selerze – prawie 95% – oraz duże ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Wszystko to wspomaga zdrowy przewód pokarmowy i zapewnia regularność wypróżniania. Jedna filiżanka selera zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego.
Wskazówki dotyczące kupowania i przechowywania selera
- Poszukaj selera o mocnych, wyprostowanych łodygach. Podczas ciągnięcia powinny łatwo się zatrzasnąć, a nie zginać.
- Liście powinny być kruche i świeże, w kolorze od bladego do jasnozielonego. Unikaj selera z żółtymi lub brązowymi plamami.
- Seler posiekaj tuż przed gotowaniem lub podaniem, aby zachować składniki odżywcze. Nawet seler, który został posiekany i przechowywany zaledwie przez kilka godzin, traci składniki odżywcze.
- Seler gotowany na parze zachowa smak i prawie wszystkie swoje składniki odżywcze.
- Zjedz świeży seler w ciągu pięciu do siedmiu dni, aby cieszyć się jego maksymalnymi wartościami odżywczymi.
- Nie wyrzucaj liści – to tam seler ma najwięcej wapnia, potasu i witaminy C. Ale ponieważ nie przechowują się dobrze, liście selera są spożywane w ciągu jednego lub dwóch dni od zakupu.