Na całym świecie wciąż zwiększa się, liczba osób cierpiących na stres. Zdrowa dieta może złagodzić jego objawy i zmniejszyć ryzyko długofalowych problemów oraz komplikacji.
Stres często wynika z okoliczności, na które nie mamy wpływu lub codziennych problemów.
Chwilowy stres nie jest szkodliwy, ale jeśli organizm przez dłuższy czas pozostaje pod jego pływem, może on powodować podwyższone ciśnienie krwi, choroby serca i takie dolegliwości, jak bezsenność, uczucie zmęczenia, depresja, niepokój czy bóle głowy. Przewlekły stres zmniejsza w organizmie niektórych składników odżywczych takich jak witaminy B, witamina C, cynk i magnez. Osoby w stresie powinny jeść produkty, które dostarczają tych składników w dużych ilościach. Dobrym punktem wyjścia do walki ze stresem jest dieta bogata w świeże owoce, warzywa, pełne ziarna, ryby, chude czerwone mięso, drób, rośliny strączkowe, orzechy i pestki. Należy jadać regularnie, małe porcje ale często.
Jedz dużo sałaty, ponieważ zawiera ona substancje działające jako środek uspokajający, i produkty bogate w aminokwas tryptofan, takie jak banany, mleko, ser i mięso indyka, gdyż pomagają one w produkcji serotoniny w mózgu, która dzała uspokajająco. Natomiast śniadanie powinno zawierać dużo witaminy C i pełne ziarna. Jedz produkty bogate w magnez, w tym dużo orzechów.