Kiedy intensywnie trenujesz lub chcesz wyglądać zdrowo i mieć śnieżnobiały uśmiech, nie możesz zapomnieć o tym, aby w Twoim jadłospisie znalazły się produkty bogate w białko. Jak komponować codzienne menu i co jeść, aby dostarczyć organizmowi tego niezbędnego składnika!
Co ma najwięcej białka – ryby i owoce morza
Jeżeli nie jesz mięsa, ryby będą Twoim przypadku doskonałym zamiennikiem. Są sycące, a odpowiednio przyrządzone stanowią smaczny posiłek. Najlepsze produkty o dużej zawartości białka to będą: krewetki, tuńczyk, łosoś wędzony i świeży, makrela, szprot i dorsz. Dodatkowo ryby zawierają dobroczynne kwasy omega 3, zwłaszcza, gdy wybierzesz te tłuste.
Jaja i jogurt typu greckiego
Gdy nie lubisz jajek w tradycyjnej odsłonie, zrób sobie sałatkę z dodatkiem jaj, z kurczakiem lub z indykiem, a sos przygotuj z jogurtu typu greckiego. Jogurt grecki zawiera białko, które jest dłużej trawione, dlatego uczucie sytości utrzymuje się długo, a Ty po zjedzeniu takiej sałatki nie odczuwasz głodu. Jaja natomiast mają niewielką ilość kalorii, ale za to dużo białka bardzo wysokiej jakości. Śniadanie, w którym są jajka pozwolą Ci być aktywną przez cały, długi i pracowity dzień. Możesz od czasu do czasu przygotować sobie śniadanie angielskie, składające się z sadzonych jajek lub jajecznicy oraz fasolki. Fasola również zawiera spore ilości białka, ale pamiętaj, że jest dosyć ciężkostrawna, dlatego nie przesadzaj z nią!
Mięso – dlaczego jest tak ważne
Mięso jest źródłem nie tylko zdrowego białka, którego potrzebujesz, ale i zawiera również kolagen czy witaminę B12. Aby mieć mocne zęby, lśniące włosy i gładką skórę, koniecznie spożywaj dobrej jakości mięso. Najwięcej białka zawierają: pierś z kurczaka, wieprzowina, sznyclówka, wątróbka wieprzowa, polędwica wieprzowa czy pierś z kaczki. Jeżeli w Twojej diecie brakuje mięsa możesz narazić się na poważne niedobory, tym bardziej, gdy nie jesz innych produktów odzwierzęcych, w tym pełnotłustego mleka, jaj czy jogurtów naturalnych lub greckich. Pamiętaj też, że kupując wszystkie produkty spożywcze, z których będziesz przygotowywała swoje posiłki sięgaj po te najlepszej jakości. Jeśli kupujesz jogurt, wybierz taki, który nie ma dodatku cukrów. Staraj się, aby mięso było zawsze świeże. Podobnie zrób, gdy kupujesz jaja, te z chowu klatkowego mogą być nieco gorsze niż pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Miej to na uwadze – czasem warto zapłacić więcej, żeby zjeść wartościowy i korzystny pod względem składników odżywczych, posiłek!