Korzeń lukrecji, uważany jest za jeden z najstarszych preparatów ziołowych na świecie.
Pochodząca z Azji Zachodniej i Europy Południowej lukrecja była od dawna stosowana w leczeniu różnych dolegliwości oraz przyprawiania cukierków, napojów i leków. Pomimo tej historii tylko niektóre z jego zastosowań są poparte badaniami naukowymi.
W tym artykule omówiono zastosowania korzenia lukrecji.
Obecnie wiele osób wykorzystuje korzeń lukrecji do leczenia dolegliwości, takich jak zgaga, refluks żołądkowy, uderzenia gorąca, kaszel oraz infekcje bakteryjne i wirusowe. Jest regularnie dostępny w kapsułkach lub w płynie.
Ponadto herbata z lukrecji łagodzi ból gardła, podczas gdy miejscowe żele leczą choroby skóry, takie jak trądzik lub egzema.
Co więcej, lukrecja jest używana do przyprawiania niektórych potraw i napojów.
Co zaskakujące, wiele cukierków lukrecjowych jest aromatyzowanych nie korzeniem lukrecji, ale olejkiem anyżowym – olejkiem eterycznym z anyżu, który ma podobny smak.
Korzeń lukrecji zawiera ponad 300 związków, z których niektóre wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Chociaż miejscowe żele lukrecjowe były również stosowane w leczeniu trądziku, badania nad ich skutecznością są mieszane i dość ograniczone.
Wyciąg z korzenia lukrecji jest często stosowany w łagodzeniu objawów niestrawności, takich jak refluks żołądkowy, rozstrój żołądka i zgaga.
Wrzody trawienne to bolesne wrzody, które rozwijają się w żołądku, dolnej części przełyku lub jelicie cienkim. Powszechnie są spowodowane stanem zapalnym wywołanym przez bakterie H. pylori.
Ekstrakt z korzenia lukrecji i jego glicyryzyna mogą pomóc w leczeniu wrzodów trawiennych.